Op Pieterpad  Wim Huijser

Uitgeverij Noordboek 2023
Tekeningen van Maaike Alma

Nergens is het boek zwaar of saai. Steeds weer klinkt een lichte toon.

Maarten en Nicolien gaan samen ‘Op Pieterpad’. Deze twee hoofdpersonen zijn karakters die voorkomen in de romans van de Nederlandse schrijver J.J. Voskuil. Ze kwamen in de jaren zestig de literatuur binnenwandelen en zijn het lopen nog niet verleerd.

Maarten en Nicolien zijn twee stevige persoonlijkheden, die aan elkaar gewaagd zijn. Hun echtelijke ruzies, ‘kibbelpartijtjes’ beter gezegd, zijn doorspekt met humor. Op die manier laten ze elkaar weten hoe ze over dingen denken: het weer, ontmoetingen met andere wandelaars, de kamers waar ze logeren of de bezienswaardigheden onderweg.

Er zit een gezonde spanning tussen die twee wandelaars. Hun standpunten lopen vaak uiteen. Toch lukt het ze steeds weer hun meningsverschil bij te leggen en positief hun tocht te vervolgen. Daar zijn ze bijna honderd korte hoofdstukjes druk mee. Maarten en Nicolien lopen dit lange-afstandspad van 500 kilometer van noord naar zuid, van Pieterburen naar de Sint Pietersberg in Zuid-Limburg. Een kaartje met de 26 etappes prijkt op de eerste bladzijde van het boek. Het helpt je om hun pad te volgen.

‘Waarom is het Pieterpad zo populair?’ vraagt Nicolien aan haar reisgenoot? ‘Omdat ze elkaar het liefst achterna lopen,’ bromt Maarten. ‘Zodat ze zelf niet hoeven na te denken,’ vervolgt hij. Met deze uitspraak zal Maarten vast op vele lange tenen van fanatieke wandelaars trappen.

Zelf moet ik er niet aan denken om ‘Op Pieterpad’ te gaan. Maar er over lezen heeft mij veel plezier gebracht. Waag zelf ook eens een poging.

Nelleke