Wat mama niet vertellen kon

‘Dit is mijn verleden en niet het jouwe, daar heb jij niets mee te maken!’

Auteur: Marcel Maassen
Uitgeverij Brandt
Amsterdam 2023

Gevonden sporen maken de zoektocht niet makkelijker

Suikerklontjes, geel zand,  chique diners, kerstbomen, een gemene stiefmoeder, het zijn de richtingaanwijzers  in de zoektocht naar Irene (Renée Booverie), de moeder van Cyrilla van der Donk. Het speurwerk naar de ware identiteit van deze vrouw, die in 2015 op 87-jarige leeftijd overleed, is indringend.
Marcel Maassen weet de weg te vinden in zoekmachines en archieven in binnen- en buitenland. Hij wil Cyrilla graag helpen haar moeders verleden te ontrafelen. Cyrilla had een goede band met haar moeder, maar tot na haar dood wist ze niet waar haar moeder vandaan kwam en hoe haar jeugd was verlopen. Haar moeder ontweek alle vragen of gaf dan eens het ene dan weer het andere verwarrende antwoord.


Het lijkt erop dat Irene willens en wetens haar leven wilde ‘vergeten’.
Door koppelen aan historische feiten en associëren komen Marcel Maassen en dochter Cyrilla dichterbij de waarheid. Allengs worden de flarden van Irenes jonge leven een verhaal. Hoe kun je een jeugd uit je duim zuigen?  Belangrijker nog: waarom doe je dat? En ís  het wel allemaal verzonnen? Hoewel de teleurstelling van een dood spoor soms aanleiding lijkt het bijltje er maar bij neer te gooien, werkt het speurwerk verslavend. Het laat je niet los. Dat geldt voor de schrijver en zijn vriendin, als ook voor de lezer.

Het leven van Irene omvat een historisch belangrijke periode in de geschiedenis (1928 – 2015), waar we en passant, soms tot in het gruwelijkste detail, veel over te weten komen. Feiten en hun achtergrond helpen ook hedendaagse ontwikkelingen beter te begrijpen. Dat geeft dit boek een extra lading.

De titel van het eerste hoofdstuk luidt: ‘Er was eens…’
Als je het boek dichtslaat, weet je dat het leven geen sprookje is, geen enkel leven.
Marcel Maassen heeft deze intense zoektocht met humor en niet aflatende vastberadenheid tot analyseren en uitzoeken én de bereidheid  ook zichzelf vragen te blijven stellen, tot een spannend boek gecomponeerd.

Emmy