Sloop

Roman van Anna Enquist, pseudoniem van Christa Widlund-Broer, 2021

Toeval? Terwijl ik de bibliotheek uitloop hoor ik achter me iets zwaar op de grond vallen. In een reflex kijk ik om en sta oog in oog met een boek op de showtafel: ‘SLOOP’ geschreven door Anna Enquist. Op de voorkant staat, op een donkere ondergrond, een tekening van een jong meisje. Ze staat met haar rug naar mij.

‘De sloopkogel is met een zware schakelketting bevestigd aan een oude autoband, die op zijn beurt met eenzelfde ketting vastzit aan de hoge hijskraan. Waarom? Veerkracht, soepelheid, zwaaimogelijkheden?’ Wat vertelt mij die eerste zin over het boek? De hoofdpersoon Alice Augustus heeft het allemaal in zich. Maar hoe gaat zij haar leven vormgeven? Worden haar dromen werkelijkheid en wat doet zij met de keuzes die op haar pad komen?

Je mag mij best een groot bewonderaar van Anna Enquist noemen. Ik was overdonderd door haar eerste roman ‘Het Meesterstuk’ dat uitkwam in 1994. Ook ‘Het geheim’ dat een paar jaar later verschijnt en de vele romans die volgden hebben me gegrepen. Bij het lezen van haar nieuwste boek ‘Sloop’ zie ik overeenkomsten met haar eerdere werken. Het lukt de schrijver om ook nu weer een ingenieus vlechtwerk te maken van heden en verleden. Haar eigen veelzijdige achtergrond is mede haar inspiratiebron. Het zijn haar liefde voor muziek, haar conservatoriumstudie en haar werk als psychotherapeute die diepte geven aan haar personages. Vaak is de hoofdpersoon een vrouw.

Het meisje Alice ontwikkelt zich, met weinig ondersteuning van haar ouders, tot een groot muzikaal talent en heeft de gave om te kunnen componeren. Haar liefdesleven verloopt grillig. Ze heeft een kinderwens. Mensen in haar omgeving hebben daar een mening over: ‘een componist heeft geen kinderen maar heeft een vróúw die kinderen heeft’. Ze raakt hierdoor in verwarring en twijfelt aan zichzelf.

Nelleke